Nieuwe klant? Beperk financiële risico’s in 5 stappen

financiële risico's

Een grote order van een nieuwe klant is de droom van iedere onderneming. Natuurlijk ben je direct geneigd de order klakkeloos aan te nemen en sta je te springen hem te verwerken. Toch is het sterk aan te bevelen vooraf na te gaan met wat voor soort bedrijf je te maken hebt. Want wat nou als blijkt dat deze klant in de financiële problemen zit? Is het dan wel verstandig om zaken te doen? Waarschijnlijk niet.

Helaas blijkt dit toch één van de grootste valkuilen van mkb-bedrijven: zakendoen met financieel ongezonde bedrijven. Zo heeft meer dan 80% van de mkb-ondernemingen in Nederland wel eens te maken met wanbetalingen. Bij ruim 25% van deze ondernemingen zijn de uitstaande factuurbedragen zo hoog dat zij zelf risico lopen kopje onder te gaan.

Dit wil je als bedrijf natuurlijk voorkomen. Doe daarom altijd een kredietcheck om vooraf informatie in te winnen over de financiële gesteldheid van je nieuwe klant.

Hoe je dat doet?

In deze blog geeft CreditDevice tips over hoe jij waardevolle informatie verzamelt om financiële risico’s zoveel mogelijk te beperken.

01

Doe online research

Tegenwoordig doen we voor elke aankoop eerst online onderzoek. Of het nu gaat om de aanschaf van een nieuwe fiets of een nieuwe televisie, we zoeken online naar informatie en beoordelingen van anderen.

Hetzelfde zou moeten gelden voor een nieuwe klant. Want zelfs met een eenvoudige zoekopdracht is er al veel informatie te vinden over de betrouwbaarheid van een bedrijf.

Zaken waar je op moet letten zijn:

02

Ken je klant

Het achterhalen of een nieuwe klant jouw facturen op tijd zal betalen is niet gemakkelijk. Het biedt ook geen 100% garantie. Toch is het mogelijk om bepaalde problemen vooraf uit te sluiten. Dit doe je door een gesprek met de klant aan te gaan.

Tijdens dit gesprek kom je er achter of het om een serieuze order gaat en krijg je een goede indruk van de persoon achter het bedrijf. Je kunt achterhalen of die persoon betrouwbaar op je overkomt en hoe hij/zij bij jou terecht is gekomen. Misschien is jouw bedrijf wel aanbevolen door een bestaande relatie. Zo niet, dan kan je tijdens het gesprek altijd naar een referent vragen.

Door bijvoorbeeld vanuit Sales te praten met de persoon zelf, krijg je veel beter inzicht in met wat voor bedrijf je te maken hebt. Bijkomend voordeel: in tegenstelling tot contact via e-mail, kun je beter letten op hoe (respectvol of juist niet) er door de klant over leveranciers en andere betrokkenen in de branche gesproken wordt.

Het gesprek kan leiden tot een negatief gevoel bij het bedrijf. Vertrouw in dat geval altijd op je ondernemersinstinct en neem de juiste beslissing.

03

Vraag om een aanbetaling

Zelf checken hoe een klant er financieel voor staat, is best een tijdrovende taak. Kostbare tijd die je ook anders kunt besteden. Om te zien hoe een klant of prospect er financieel voor staat kun je terecht bij een kredietverzekeraar of kredietinformatiebureau.  Zij kunnen je direct inzicht geven in de financiële situatie van ieder bedrijf in binnen- en buitenland. Een kredietrapport bestaat onder andere uit informatie van de Kamer van Koophandel, incassobureaus en andere financiële instanties. Daarnaast beschikken zij over een database met up-to-date betalingservaringen. Door een kredietwaardigheidscheck van je klant verlaag je niet alleen je afschrijvingen op oninbaarheid, maar doe je gerichter zaken en beperk je voortaan je financiële risico’s.

04

Check de financiële situatie

Wanneer je een investering moet doen om aan de grote order van je nieuwe klant te voldoen, is het normaal om een aanbetaling te vragen. Jullie hebben immers nog niet eerder zaken gedaan, waardoor het logisch is dat je geen onnodige risico’s wilt lopen. Dat behoeft geen uitleg.

Het kan zijn dat de klant niets voelt voor jouw voorstel. Zie dat in dit geval als eerste teken van eventuele (betalings)problemen, of op z’n minst als ondermijning van het opbouwen van een goede zakenrelatie.

05

Lever kwaliteit en wees transparant

Kwaliteit leveren is natuurlijk enorm belangrijk. Wanneer jouw onderneming zich niet aan de gemaakte afspraken houdt en niet de juiste materialen of diensten levert zoals eerder is overeengekomen, moet je niet vreemd opkijken als een factuur niet wordt betaald. Zorg daarom dat je zelf alles goed op orde hebt en dat je een eerlijke klantrelatie opbouwt met de klant. Alleen een goede relatie leidt tot open communicatie. Dit draagt bij aan wederzijds respect, waardoor van beide kanten zaken eerlijk en open besproken kunnen worden. Ook als het gaat om (tijdelijke) betalingsproblemen.

Vergeet de kredietwaardigheid van je bestaande klanten niet

Niet alleen nieuwe klanten kunnen een risico vormen. Ook bij goed betalende klanten kan de financiële situatie veranderen. Zorg dan ook voor goede monitoring, zodat je altijd weet hoe het met de kredietwaardigheid van je klanten is gesteld.

Beperk risico’s met kredietinformatie

Voorkom onbetaalde facturen door zaken te doen met solide ondernemingen. Een stijging in het aantal faillissementen brengt risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat je exact weet hoe je zakenrelaties er financieel voor staan. Met gebruik van kredietinformatie controleer je binnen een handomdraai het krediet van je prospects en klanten. Een slimme manier om je zakelijke kansen te vergroten door je risico’ te beperken.

Meer informatie

Wil jij ook graag snel een betrouwbare analyse van de kredietwaardigheid van een klant om financiële risico’s te vermijden? Als specialist in credit management helpt CreditDevice je graag verder.

Bel gerust op 071-3640060 of neem vrijblijvend contact met ons.

Nieuwe klant? Beperk financiële risico’s in 5 stappen

financiële risico's

Uit de cijfers van kredietverzekeraar Atradius Nederland blijkt dat het aantal ingediende schadeclaims wegens wanbetaling in 2018 is gestegen. Volgens Atradius kwamen de claims vooral uit de bouw, transport, agro en textiel. In aantallen bedroeg de stijging 8,5 procent ten opzichte van 2017; in waarde gaat het om een toename van ruim 30 procent.

Stijging van het aantal faillissementen

“Deze toename illustreert de verslechtering van het economisch klimaat en is een belangrijke indicatie voor de ontwikkeling van de faillissementen”, zegt Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur Atradius Nederland. Opvallend is dat vooral de tweede helft van 2018 een versnelling van het aantal claims liet zien. Waar de faillissementen in de eerste helft van 2018 een positief beeld lieten zien met een daling van 7,6 procent, is deze daling over heel 2018 uitgekomen op slechts 2,6 procent. Dit komt doordat in de tweede helft van 2018 juist weer sprake was van een toename van de aantallen faillissementen, met 3 procent.

Hoogconjunctuur in de bouw

In de laatste zes maanden van 2018 werden meer bedrijven overgedragen aan de afdeling Bijzonder Beheer van Atradius, met name in de bouw en retail. Hoofd acceptatie bij Atradius Edwin Kuhlman geeft aan dat dit te maken heeft met de hoogconjunctuur. “De hogere prijzen waar zij mee te maken hebben voor onder andere grondstoffen en arbeid leiden tot druk op hun financiële resultaten als zij er niet in slagen deze door te berekenen in eerder aangenomen projecten. Met extra aandacht voor hun situatie ondersteunen wij onze klanten nog beter bij het beheersen van hun kredietrisico.

Beperk risico’s met kredietinformatie

Voorkom onbetaalde facturen door zaken te doen met solide ondernemingen. Een stijging in het aantal faillissementen brengt risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat je exact weet hoe je zakenrelaties er financieel voor staan. Met gebruik van kredietinformatie controleer je binnen een handomdraai het krediet van je prospects en klanten. Een slimme manier om je zakelijke kansen te vergroten door je risico’ te beperken.

Wil je weten wat CreditDevice voor je kan betekenen?

Bel gerust op 071-3640060 of neem vrijblijvend contact met ons.