De kans op een wereldwijde recessie lijkt groot. Met een financiële buffer, strak debiteurenbeheer en een kredietverzekering dek je je tijdig in tegen de risico’s.
Méér dan de Brexit
Het constante nieuws over de Brexit overschaduwt nu andere debatten over mogelijke risicofactoren. Denk aan de internationale handelsoorlog, de economische malaise in Argentinië, de politieke onrust in Hongkong, het gedoe rond Huawei en een potentiële oliecrisis vanwege een confrontatie tussen de VS en Iran. Het Centraal Planbureau noemde dit al eerder de ‘gure winden uit het buitenland’.
Vrije handel onder druk
Dat politieke ruzies in andere (soms verre) landen bij ons tot een terugval kunnen leiden, is iets waaraan veel mensen moeten wennen. De dreiging van een steeds grotere handelsoorlog en het systeem van ‘vergelding op vergelding’ zijn echter bijzonder gevaarlijk voor onze economie. In vergelijking daarmee is de Brexit een peulenschil! Ook als de relatie tussen de VS en China verslechtert, raakt dit Europese exporteurs. De vrije handel die alle partijen welvarender zou moeten maken, komt dan steeds verder onder druk te staan. Bovendien is Europa al aan het nadenken over eigen strafmaatregelen tegen China. Daarmee zou de EU zich actief mengen in het conflict.
Toekomstscenario’s
Wat de effecten betreft kijken de vele experts allemaal in dezelfde glazen bol. Er wordt vaak gesproken van een potentieel explosieve situatie. Sommigen, waaronder oud-DNB-directeur Wellink en de economische goeroe Nouriel Roubini, schetsen een uiterst somber scenario: zij achten een wereldrecessie in 2020 reëel. Volgens Wellink staan de seinen op oranje. Roubini wijst op stagflatie als gevolg van ‘negatieve aanbodschokken’: de prijzen van geïmporteerde goederen en energie zullen stijgen en de wereldwijde toeleveringsketens worden ontwricht. Maatregelen door centrale banken helpen dan niet meer: de recessie wordt hiervoor immuun. Het hangt vervolgens van het consumentenvertrouwen af hoe diep de crisis zal worden.
Andere partijen zijn hoopvoller gestemd. Zo erkent Marieke Blom, hoofdeconoom bij de ING, dat het spannende tijden zijn voor Nederlandse ondernemers, zeker als ze internationaal georiënteerd zijn. Ze ziet echter ook dat onze overheid ruimte heeft om meer geld uit te geven of de lasten te verlagen en dat de Nederlandse consument een stevige basis biedt.
Tragere groei is zeker
Niemand weet natuurlijk 100% zeker wat ons te wachten staat. We kunnen wel stellen dat het omslagpunt van de conjunctuur achter ons ligt en dat we rekening moeten houden met tragere economische groei. De werkgelegenheidsgroei zal ook flink afvlakken. Omdat de export lijdt onder de internationale ontwikkelingen, moeten we het de komende tijd vooral hebben van onze binnenlandse bestedingen.
Dit kun je zelf doen
Jezelf voorbereiden op een dramatische situatie is lastig als je niet weet welke kant het opgaat. Dat betekent niet dat je als ondernemer machteloos staat.
- Bouw nu al een financiële buffer op binnen je bedrijf.
- Zorg verder dat je goed zicht houdt op de financiële situatie bij je debiteuren door nauwkeurig creditmanagement.
- Heb je nog geen kredietverzekering? Dan is het de moeite waard om de mogelijkheden van een kredietverzekering voor jouw onderneming te bekijken. Daarnaast zijn de kredietverzekeringspremies op dit moment historisch laag waardoor dit een goed moment kan zijn om in te stappen.
- Zorg dat je over de juiste software beschikt om je creditmanagement professioneel aan te pakken.
Wil je weten wat CreditDevice voor je kan betekenen?
Bel gerust op 071-3640060 of neem vrijblijvend contact met ons.