In de kennisbank behandelen we verschillende actuele onderwerpen uit de wereld van credit management met een uitgebreide uitleg en tips en tricks van onze experts.

DSO (Days Sales Outstanding)

DSO (Days Sales Outstanding)

Days sales outstanding, ook wel bekend als DSO, is het meest gebruikte meetinstrument binnen debiteurenbeheer. Helaas heeft iedereen er wel eens mee te maken: te laat betaalde facturen. In Nederland is de DSO onder het Midden- en kleinbedrijf gemiddeld 45 dagen. Als jij een betalingstermijn van 30 dagen hanteert geeft dit al aan dat een groot deel van je facturen te laat worden voldaan. Gelukkig kun je met behulp van een DSO-formule gemakkelijk je DSO berekenen en tijdig ingrijpen om betalingsproblemen te voorkomen.

Wat houdt Days Sales Outstanding precies in?

DSO-ratio is het gemiddeld aantal dagen dat een onderneming moet wachten op zijn geld nadat je een product of dienst hebt verkocht. DSO bereken je door te rekenen van het moment dat een factuur naar een debiteur wordt gestuurd totdat de factuur ook daadwerkelijk is betaald. Door maandelijkse je DSO te berekenen kun je gemakkelijker antwoord geven op onderstaande vragen.

DSO berekenen

Je DSO verlagen? Of heb je je credit management processen verbeterd en wil je weten wat voor een effect dit heeft op je DSO? Bereken dan je DSO met behulp van een van onderstaande formules.

Hoge of lage DSO

Het beheren en reduceren van de DSO is vaak de taak van de credit & control afdeling. Heb je een lage DSO (-ruim- onder de 45 dagen) dan geeft dat aan dat je als bedrijf kort op je debiteuren zit en je facturen snel int. Een hoge DSO (-ruim- boven de 45 dagen) laat daarentegen zien dat je langer de tijd nodig hebt om je geld te incasseren. Dit kan uiteraard een keuze zijn maar geeft vaak aan het credit managementbeleid aan verbetering toe is.

Laag

Een lage DSO betekent dus dat je debiteuren openstaande facturen over het algemeen snel betalen. Je hebt dan waarschijnlijk een gezonde cashflow. Een lage DSO kan ook een voordeel zijn wanneer je een lening wilt afsluiten bij de bank. In hun ogen vorm je dan namelijk een laag risico. Het is wel belangrijk om te weten dat een TE lage DSO niet positief hoeft te zijn. Je beleid is dan wellicht te streng waardoor je deals onnodig afwijst om risico’s te vermijden.

Hoog

Een hoge DSO betekent dat je debiteuren hun facturen te laat of veelte laat betalen wat kan leiden tot cashflow problemen. Je onderneming kan in de financiële problemen komen en zelfs failliet gaan. Daarnaast staan banken er minder open voor om een krediet te verstrekken.

Te hoge DSO, hoe kan het o.a. komen?

Tips om je DSO te verbeteren

Wil je weten wat CreditDevice voor jouw onderneming kan betekenen?

Vraag vrijblijvend een online demo aan of doe vandaag nog een gratis credit check!

Login

Kun je niet inloggen?

Bel ons op + 31 71 36 400 60. Dan zorgen wij ervoor dat je wel kunt inloggen.