Het aantal faillissementen in Nederland ligt tijdens de coronacrisis tot nu toe lager dan tijdens de financiële crisis die in 2008 begon, maar ook lager dan de afgelopen jaren. Sterker nog: het aantal bedrijven dat failliet ging is in jaren niet zo laag geweest als in 2020. In totaal vroegen 2.703 bedrijven een faillissement aan, 16 procent minder dan in 2019; het laagste aantal sinds 1991.
Toen de coronapandemie en dus de crisis vorig voorjaar begon, ging 0,17 procent van de Nederlandse bedrijven failliet. In 2008, het eerste jaar van de financiële crisis, lag dat aantal op 0,57 procent; aanzienlijker hoger dus.
Grote verschillen ten opzichte van 2008
Tsunami aan faillissementen… of niet?
Dat het aantal faillissementen zo laag is gebleven tijdens de coronacrisis had ondernemend Nederland en de overheid niet kunnen voorspellen. Maar kun je het aantal faillissementen wel voorspellen als er een crisis is? Sommige onderzoeken suggereren dat het aantal faillissementen in Nederland de komende 12 maanden zal stijgen met 44 procent ten opzichte van het afgelopen jaar.
Er zijn ook economen die denken dat het aantal faillissementen wel zal oplopen, maar ze zijn positiever geworden over de hevigheid van die golf. De economie lijkt weer goed aan te trekken en de regelingen voor de terugbetaling van schulden zijn verruimd. Ondernemers hoeven pas vanaf 1 oktober 2022 te beginnen met het terugbetalen van belastingschulden. Ze krijgen hier nu vijf jaar de tijd voor in plaats van drie jaar.