Home / Register / Betalingsherinnering

De beste tips voor een goede betalingsherinnering voor jouw klanten

Gemiddeld betalen bedrijven in Nederland hun facturen na 45 dagen bij een betaaltermijn van 30 dagen. Dit kan erg frustrerend zijn voor bedrijven. Feitelijk fungeer je als bank van je debiteur.

Uiteindelijk is goed en effectief debiteurenbeheer niet altijd gemakkelijk. Je wilt ervoor zorgen dat jouw factuur bovenaan de stapel ligt bij je debiteur. Wanneer je je geld gemiddeld 15 dagen eerder kan binnen krijgen, biedt dit veel ruimte in je werkkapitaal met alle voordelen van dien.

Graag geven wij een aantal tips om op een efficiente maar ook vriendelijke wijze je doel te bereiken: sneller betaald worden.

Wat is een betalingsherinnering?

Een betalingsherinnering is een manier om klanten te attenderen op een openstaande factuur. De eerste betalingsherinnering is een vriendelijke herinnering voor je klant dat de eerste betalingstermijn is verstreken en dat er een betalingsachterstand is die voldaan moet worden. Het sturen van een betalingsherinnering is wettelijk verplicht.

 

De eerste betalingsherinnering is altijd vriendelijk, omdat de klant een onschuldige reden kan hebben voor het niet betalen van de factuur. Ook is het mogelijk dat de klant al betaald heeft, maar deze nog niet verwerkt was voor het versturen van de herinnering. Er zitten daarom ook nog geen kosten aan deze herinnering verbonden.

Verschillende vormen van een betalingsherinnering

Er gelden geen vormvereisten voor een betalingsherinnering. De herinnering is rechtsgeldig:

Het is altijd goed om persoonlijk contact te hebben met je klanten. Telefonisch een klant op een vriendelijke manier attenderen om de factuur te betalen is de meest persoonlijke manier. Het zorgt er ook voor dat mensen sneller geneigd zijn om te betalen dan bij een betalingsherinnering per mail.

 

Zorg er wel voor dat je dergelijk telefonisch contact altijd goed vastlegt in je interne systemen. Zodoende bouw je ook een dossier op mocht je onverhoopt in een juridische incassoprocedure belanden. Afhankelijk van je situatie is het niet altijd zinvol, of kostenefficiënt, om te bellen. Idealiter verstuur je bij het verstrijken van de betalingstermijn direct een betalingsherinnering.

Wat moet er in een betalingsherinnering staan?

Er zijn bepaalde elementen die sowieso in een betalingsherinnering moeten staan. Dat zijn:

Het is altijd goed om het betalen zo makkelijk mogelijk te maken voor de klant. De drempel om te betalen is dan lager. Zo kan je het rekeningnummer nogmaals benoemen, maar nog mooier is om een betaallink in de mail te verwerken. Met één druk op de knop kunnen je klanten direct de openstaande factuur betalen.

Tip: Voeg de factuur toe als bijlage in de mail. Dan kunnen klanten meteen zien over welke factuur het gaat.

5 tips van onze experts om klanten te laten betalen, zonder ze te verliezen

Je wilt het contact met je klanten zo goed mogelijk houden, maar de facturen moeten wel betaald worden. Het sturen van een herinnering hoeft zeker geen negatief effect te hebben op je klantrelatie. 

Het verschil tussen een betalingsherinnering en een aanmaning

Een betalingsherinnering is een vriendelijke manier om je klanten te attenderen op een achterstallige betaling. Er wordt altijd eerst een betalingsherinnering gestuurd. Een aanmaning is een laatste mogelijkheid voor de klant om te betalen zonder consequenties. Een aanmaning is minder vriendelijk en een stuk dwingender.

Sommatie

Een aanmaning kan ook meerdere malen gestuurd worden. De laatste aanmaning wordt ook wel een sommatie genoemd. Als er een sommatie is gestuurd weet de klant dat je vervolgstappen gaat nemen als deze niet betaald wordt.

Ingebrekestelling

Een ingebrekestelling is een laatste aanmaning waarop een termijn gesteld wordt voor de klant om te betalen. Vaak is dit een termijn van 2 weken. Als er dan niet betaald is dan wordt de klant schriftelijk meegedeeld dat hij zijn verplichtingen niet is nagekomen en aansprakelijk wordt gesteld.

 

Naar een particulier dien je als laatste stap voor incasso altijd een WIK brief te sturen waarin je wijst op de kosten die de klant te wachten staat bij ingebreke blijven van betaling.

Verbeter je debiteurenbeheer met credit management sofware

Je kunt een groot deel van je debiteurenbeheer automatiseren door gebruik te maken van goede credit management software. Dit neemt veel werk uit handen. 

 

Door het debiteurenbeheer te optimaliseren met de juiste segmentatie van je debiteuren, waarbij er gecommuniceerd wordt via het meest effectieve kanaal, ga je grote resultaten boeken:

Benieuwd hoe credit management software jou kan helpen je debiteurenbeheer efficiënter in te richten en schades te beperken? Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een online demo aan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Vraag een demo aan

Contact

Ook klant worden?

Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.