UBO

UBO (Ultimate Beneficial Owner)

UBO (Ultimate Beneficial Owner), wordt in het Nederlands ook wel uiteindelijk belanghebbende genoemd. Verschillende (financiële) instellingen zijn verplicht om de identiteit van een UBO te controleren wanneer ze zakendoen met een belanghebbende.

Waarom een UBO-register?

Het doel van het UBO-register is om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. Denk hierbij aan:
Omdat de gegevens in het register deels openbaar zijn, kunnen personen en organisaties beter geïnformeerd besluiten met wie zij zaken willen doen. 

Alle landen in de Europese Unie zijn verplicht een UBO-register bij te houden. In Nederland beheert de Kamer van Koophandel het UBO-register.  

Voor wie geldt de UBO-registratieplicht?

Voor wie geldt de UBO-registratieplicht?

De wet vereist dat organisaties worden ingedeeld in risicocategorieën. De meest gehanteerde criteria zijn:

Wat betekent dit voor jou?

In artikel 1 van de Wwft staan alle type bedrijven genoemd die onder de Wwft vallen. De wet schrijft voor dat deze ondernemingen onderzoek doen voordat er een zakelijke relatie wordt aangegaan. Een cruciaal onderdeel van dit onderzoek is het vaststellen van de identiteit van de UBO. Bij relaties met weinig risico op witwaspraktijken of het financieren van terrorisme is een vereenvoudigd onderzoek voldoende.

In de volgende gevallen is daarentegen een verscherpt onderzoek verplicht:

Is het niet mogelijk om de identiteit vast te stellen? Dan is het niet toegestaan om een zakelijke relatie aan te gaan.

Hoe kun je de UBO identificeren?

Volgens de richtlijnen Wwft uitleg van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het voldoende om bij relaties met een laag risico de identiteit van de UBO vast te leggen en een UBO-verklaring te laten ondertekenen. In de verklaring staat duidelijk aangegeven wie de uiteindelijke belanghebbende met een belang van 25% of meer zijn en wordt er afgesproken dat eventuele wijzigingen worden gecommuniceerd.

Bij relaties met een hoog risico gelden andere regels. Hier wordt verwacht dat je zelf onderzoek doet naar de identiteit van de UBO. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het handelsregister van de Kamer van Koophandel raad te plegen. Zijn de structuren complex? Dan is het van belang dat je de structuur kent en begrijpt. Dit kan een duur en tijdrovend proces worden. Wil je snel en gemakkelijk inzicht krijgen in je zakenrelaties en voldoen aan de verplichtingen? CreditDevice kan je hierbij helpen.

Wil je meer weten over hoe CreditDevice jouw onderneming kan helpen met het identificeren van de UBO? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Vraag vrijblijvend een online demo aan of doe vandaag nog een gratis credit check!

Source: belastingdienst 

Contact

Ook klant worden?

Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Login

Kun je niet inloggen?

Bel ons op + 31 6 71 36 400 60. Dan zorgen wij ervoor dat je wel kunt inloggen.