Home / Register / Werkkapitaal

Een positief werkkapitaal houdt jouw bedrijf financieel gezond!

Werkkapitaal is nodig om een bedrijf draaiende te houden. Werknemers moeten iedere maand worden uitbetaald, de voorraad moet worden ingekocht en rekeningen moeten worden betaald. Een tekort aan werkkapitaal kan veel schade brengen aan je bedrijf, wat zelfs kan leiden tot een faillissement. 

 

Daarom is het belangrijk om controle te hebben en houden over het werkkapitaal van jouw bedrijf. Wij leggen uit wat werkkapitaal is, hoe je het kunt berekenen en hoe je het kunt verbeteren om jouw bedrijf financieel gezond te houden. 

Wat is werkkapitaal?

Iedere onderneming maakt kosten. Medewerkers moeten worden betaald en de energierekening ligt elke maand gewoon op de mat. Werkkapitaal heb je nodig om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te kunnen voldoen.


Aan de ene kant heb je de vlottende activa. Vlottende activa is het kapitaal wat je hebt van o.a. je voorraad, debiteuren en je liquide middelen. Aan de andere kant heb je de vlottende passiva. Dit zijn de kosten die je maakt voor o.a. je crediteuren en openstaande leningen. Het verschil tussen de vlottende activa en vlottende passiva, wordt het werkkapitaal genoemd. 

Positief werkkapitaal

Als je genoeg geld ontvangt met de vlottende activa en je kunt alle rekeningen betalen, dan heb je een positief werkkapitaal. Een te hoog werkkapitaal kan ook niet gezond zijn voor een bedrijf. 

 

Werkkapitaal is namelijk geen cash die op de bank staat en waar je rente over ontvangt. Je kunt het ook niet investeren in groei. Wanneer je te veel werkkapitaal hebt kan dit betekenen dat er kapitaal vastzit in debiteuren en voorraden. 

Negatief werkkapitaal

Wanneer je onvoldoende werkkapitaal hebt dan kun je problemen krijgen met je uitgaven. Rekeningen kunnen niet op tijd worden voldaan of medewerkers kunnen niet meer worden betaald. Een negatief werkkapitaal kan zelfs leiden tot een faillissement. 

 

Kortom, het gaat om cashflow die op korte termijn jouw bedrijf draaiende houdt. Het is de kunst om een balans te vinden tussen het verbeteren van deze cashflow en het in de optimaliseren van het werkkapitaal. 

Hoe bereken je het werkkapitaal?

Je kan het werkkapitaal opsplitsen in een netto en een bruto gedeelte. Voor beide geldt een formule. Hieronder de uitleg en de berekeningen. 

Het bruto werkkapitaal berekenen

De formule voor het bruto werkkapitaal is: 

Je berekent dus eigenlijk alleen hoeveel kapitaal je hebt met o.a. je voorraad, debiteuren en je liquide middelen. Om inzicht te krijgen in je werkkapitaalpositie is het ook goed om te weten welke kosten je hebt. 

Het netto werkkapitaal berekenen

Om het netto werkkapitaal te berekenen trek je het kort vreemd vermogen van de liquide middelen af. Het kort vreemd vermogen bestaat uit alle rekeningen die je aan o.a. crediteuren of de bank moet betalen binnen een jaar. Je houdt dus rekening met de kosten die je hebt op korte termijn. De netto werkkapitaal formule is: 

Werkkapitaalratio berekenen

Met de werkkapitaalratio krijg je inzicht in je liquiditeit. Als de werkkapitaalratio toeneemt dan heeft dit een positief effect op je liquiditeit. Het gaat dus goed met de financiële gezondheid van je bedrijf. De werkkapitaalratio is de verhouding tussen het netto werkkapitaal en het kort vreemd vermogen. 

Hoe wordt het werkkapitaal beïnvloed?

Het werkkapitaal draait om drie dingen:

Als je het werkkapitaal positief wilt beïnvloeden moet je je focussen op deze 3 groepen. 

Snelle betaling van debiteuren

Debiteuren moeten aan jou geld betalen. Hoe sneller ze betalen hoe gunstiger dit is voor je werkkapitaal. Je kunt op verschillende manieren zorgen dat debiteuren sneller betalen.

Alles weten over ‘strak’ debiteurenbeheer? Klik dan hier

Crediteuren betalen

Zelf moet je ook rekeningen betalen aan crediteuren. Denk goed na over hoe je je crediteuren wilt betalen. Vaak is er ruimte om facturen gespreid te betalen. Ook hiermee kun je het werkkapitaal positief beïnvloeden.

Goed voorraadbeheer

Je voorraad moet worden afgestemd op de behoefte van de markt. Als je dit niet doet kan je kapitaal vast komen te zitten in je voorraad. Je voorraad wordt dan steeds groter, maar je verkoopt minder. Dit is negatief voor je werkkapitaal. Zorg dus altijd dat je je voorraad goed op orde hebt. 

5 tips om je werkkapitaal te verbeteren

Hoe kun je nou het werkkapitaal verbeteren naast het beïnvloeden van de debiteuren, crediteuren en je voorraad. Wij geven je 5-handige tips. 

Wil jij ook vooraf de financiële situatie van je klanten en prospects checken? Klik dan hier

Alles weten over hoe credit management software jouw organisatie kan helpen? Klik dan hier

Waarom is het werkkapitaal zo belangrijk?

Bij een positief werkkapitaal betekent het dat jouw bedrijf financieel gezond is. Je kunt de kosten dekken met je inkomsten. Andere partijen vinden jouw werkkapitaal ook interessant, namelijk: 

Leveranciers checken of hun klanten de rekening wel kunnen betalen. Als je een positief werkkapitaal hebt, hebben de leveranciers vertrouwen in jou als bedrijf. 


Als je een lening gaat aanvragen word je ook gecontroleerd op je financiële middelen. Je moet kunnen aantonen dat je de lening en de rente kunt afbetalen binnen de bepaalde termijn. 


Als laatste wil je als eigenaar inzicht hebben in je eigen werkkapitaal. Zonder inzicht in je liquide middelen, kun je niet inspelen op onverwachte situaties. Behoud dus altijd de controle over je cashflow positie en probeer waar nodig je werkkapitaal positief te beïnvloeden!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Vraag een demo aan

Contact

Ook klant worden?

Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.