Grote financiële problemen
Noordwijk, 22 januari 2022 – Sinds 6 april 2020 kunnen ondernemers die hard zijn getroffen door de coronacrisis, een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij het UWV. De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is er om ondernemers te helpen hun hoofd boven water te houden en hun personeel door te betalen. Maar hoe gaat dat in de praktijk? En wat betekent de NOW voor de rijksschatkist?
In december 2021 dienden in twee weken tijd 20.000 ondernemers een aanvraag in bij het UWV voor de inmiddels zevende periode van de NOW. In de eerste vijf NOW-periodes ontvingen ruim 160.000 ondernemingen samen 400.000 uitkeringen. Hoeveel aanvragen er in de zesde en zevende periode zijn gedaan, heeft de overheid nog niet gepubliceerd. Wat we wel weten is dat nog veel uitkeringen wachten op de eindafrekening.
Nog geen eindaferekening
De 130.000 organisaties die aanspraak deden op de staatssteun in de eerste NOW-periode, moesten uiterlijk 31 oktober vorig jaar hun definitieve aanslag indienen. Bijna 9.500 ondernemers hebben dat niet op tijd gedaan. Samen zijn deze werkgevers goed voor een voorschotbedrag van 320 miljoen euro: 4 procent van het totale voorschot in de eerste periode. Nog eens 12.000 werkgevers lieten weten dat ze de benodigde accountants- of derdenverklaring voor de afrekening van NOW1 nog niet beschikbaar hadden. Zij hebben tot begin februari de tijd om die alsnog te overleggen.
Â
Grote financiële problemen
Wanneer ondernemers niet op tijd hun definitieve aangifte doen, moeten ze het gehele voorschotbedrag terugbetalen. Voor ondernemers die de NOW-steun deels terug moeten betalen, is de kans groot dat ze in grote financiële problemen komen. En dat komt niet alleen door een te late definitieve aanslag. Ondernemers die een deel van een NOW-periode wél omzet hebben gedraaid, moeten een (groot) deel van de steun terugbetalen.
Â
Begin 2021 luidde kappersvereniging ANKO al de noodklok. Veel kappers maakten geen omzet tijdens de lockdown en kregen NOW-steun. Niet alleen de eerste, maar ook de tweede en derde lockdown duurde zo lang, dat het verlies tijdens de lockdown wordt gedempt door de extra omzet na heropening. In die periode draaiden veel kappers extra uren. Omdat het UWV voor de uiteindelijke berekening van de NOW-steun een kwartaalgrondslag gebruikt, zullen veel kappers een deel van de NOW-steun moeten terugbetalen.
Het UWV gaat bedrijven die problemen hebben de NOW-steun terug te betalen een betalingsregeling aanbieden van maximaal 5 jaar. Maar veel ondernemers moeten naast de NOW, ook nog uitgestelde belasting betalen en vaak andere coronasteun of -leningen, zoals de TVL, TOZO, TONK, TOGS of TOFA. Veel ondernemers hebben hun spaarpotten moeten omkeren en hebben inmiddels flinke schulden bij hun leveranciers en de overheid.
Nog niet uitgeschreven
Naast de organisaties die de te veel ontvangen staatsteun niet kunnen terugbetalen, heeft het UWV een ander groot probleem met de uitgekeerde steun. Uit de cijfers van CreditDevice blijkt dat van de totaal uitgekeerde steun maar liefst 242 miljoen euro is uitgekeerd aan ondernemingen die niet langer staan ingeschreven in het handelsregister. Het gaat om ondernemingen die niet gered konden worden door de staatsteun en bedrijven die om een andere reden inmiddels zijn uitgeschreven. Het gaat om bijna 3.400 uitgeschreven organisaties met een gemiddelde steun van 71.250 euro. De bedrijven die veel NOW hebben ontvangen en niet langer actief zijn, zijn onder andere D-Reizen, Scheepswerf de Hoop Lobith en QO Amsterdam. Of de UWV deze uitkeringen ooit terugziet, is nog maar de vraag.
Het einde van de huidige lockdown is nog niet in zicht. Het aantal ondernemers dat de te veel ontvangen staatssteun kan terugbetalen, zal naar verwachting alleen maar stijgen. Ook het aantal bedrijven dat NOW-steun heeft ontvangen en het niet haalt zal groeien en daarmee het NOW-bedrag dat voor altijd uit de schatkist verdwijnt.