Elke dag dat een factuur te lang openstaat, kost geld. Soms wel honderden tot duizenden euro’s per maand, weet Olav de Lange. Hoe krijg je inzicht? En hoe los je dit netjes en goed op?
Klanten die hun rekeningen niet betalen. Vervelend, als ondernemer hou je je liever met andere zaken bezig. Maar facturen die te laat worden betaald, kosten veel geld. Daarbij gaat het om incassokosten en kosten voor rechtszaken. Volgens de Raad voor de rechtspraak worden jaarlijks meer dan een miljoen rechtszaken gevoerd over openstaande rekeningen.
Onnodig rente betalen
Er zijn ook minder voor de hand liggende redenen waarom onbetaalde facturen een ondernemer geld kosten. Met geld dat niet op jouw rekening staat, kun jij je leveranciers niet betalen. Maar er is meer: zonder werkkapitaal kun je niet of minder hard groeien. Als je geld van bijvoorbeeld de bank moet lenen, betaal je daarvoor onnodig rente.
Veel ondernemers hebben te maken met klanten die facturen te laat of soms zelfs helemaal niet betalen, weet Olav de Lange, Commercieel Directeur bij CreditDevice. “De meeste ondernemers die ik spreek, schrijven vorderingen jaarlijks af. De meesten weten niet precies hoeveel geld ze mislopen. Uit ervaring weet ik dat het om enkele honderden tot enkele duizenden euro’s per maand gaat.” Niet voor niets dat bedrijven die hun rekeningen niet op tijd voldoen, het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks miljarden euro’s kosten.
Zo bereken je wat een vordering kost
Wat kosten vorderingen jou als ondernemer? Dat begint met het berekenen van je zogenoemde Days Sales Outstanding. De DSO is het gemiddeld aantal dagen dat een factuur open staat. Deel het openstaande bedrag door je omzet, en vermenigvuldig dat met 365. Stel: er staat 425 duizend euro open en je omzet is 4 miljoen. Dan is je DSO 39 dagen.
Openstaand bedrag
———————— x 365 = DSO
Omzet
“Blijven facturen lang onbetaald en doe je er alles aan om het te incasseren en wil je dit verbeteren, dan is het zinvol om je debiteurenbeheer aan te scherpen.”
Stop met geld verliezen
Goed debiteurenbeheer zorgt ervoor dat je meteen een rem op je verlies zet. “De eerste stap is inzicht krijgen”, legt De Lange uit. “Het is heel verhelderend om te zien hoeveel winst je kunt behalen door je cashflow te verbeteren.” Dat deed hij onlangs voor een onderneming met een jaaromzet van twee miljoen. “Er stond 400 duizend euro open, dat betekent een DSO van 72 dagen. Deze ondernemer leende bij bank tegen een rente van 6 procent. Het voorfinancieren kostte zijn bedrijf jaarlijks 24 duizend euro, dat is 333 euro per dag aan rente.”
Binnen 6 maanden terugverdiend
Door de inzet van Creditmanagementsoftware van CreditDevice daalde de DSO met 20 procent. Daardoor is de onderneming jaarlijks 4.800 euro minder kwijt aan rente. De DSO-verlaging van 20 procent betekent op een bedrag van 400 duizend euro een cashflowverbetering van 80 duizend euro.
De investering in Creditmanagement software van CreditDevice is gemiddeld al in zes maanden terugverdiend. “Elke dag dat een factuur open staat, kost geld. Dus elke dag korter is winst. Dat begint met samen te bekijken hoe we de cashflow kunnen verbeteren.”
Wil jij ook niet langer geld verliezen?
Nee nu contact met ons op!