Days sales outstanding, ook wel bekend als DSO, is het meest gebruikte meetinstrument binnen debiteurenbeheer. Helaas heeft iedereen er wel eens mee te maken: te laat betaalde facturen. In Nederland is de DSO onder het Midden- en kleinbedrijf gemiddeld 45 dagen. Als jij een betalingstermijn van 30 dagen hanteert geeft dit al aan dat een groot deel van je facturen te laat worden voldaan. Gelukkig kun je met behulp van een DSO-formule gemakkelijk je DSO berekenen en tijdig ingrijpen om betalingsproblemen te voorkomen.
Wat houdt Days Sales Outstanding precies in?
- Hoe snel betalen mijn klanten?
- Heb ik mijn debiteurenbeheer goed op orde?
- Zijn mijn klanten wel kredietwaardig?
- Zijn mijn klanten tevreden?
DSO berekenen
Per maand berekenen
Days Sales Outstanding (DSO) = (openstaande bedrag aan facturen eind maand/maandomzet) x 30 dagen
Per jaar berekenen
Days Sales Outstanding (DSO) = (openstaande bedrag aan facturen eind jaar/jaaromzet) x 365 dagen
Zo ziet een DSO-berekening eruitJe wilt graag de DSO berekenen, bijvoorbeeld over de maand mei. Aan het einde van mei staat er in totaal 325.000 euro open. Je maandomzet is 337.500 euro.Met behulp van de maand-formule kom je uit op een DSO van 30 dagen. (325.000/337.500) x 31 dagen * = 29,85 dagen (afgerond 30 dagen)
*getal is afhankelijk van het aantal dagen in de maand
Hoge of lage DSO
Het beheren en reduceren van de DSO is vaak de taak van de credit & control afdeling. Heb je een lage DSO (-ruim- onder de 45 dagen) dan geeft dat aan dat je als bedrijf kort op je debiteuren zit en je facturen snel int. Een hoge DSO (-ruim- boven de 45 dagen) laat daarentegen zien dat je langer de tijd nodig hebt om je geld te incasseren. Dit kan uiteraard een keuze zijn maar geeft vaak aan het credit managementbeleid aan verbetering toe is.
Laag
Een lage DSO betekent dus dat je debiteuren openstaande facturen over het algemeen snel betalen. Je hebt dan waarschijnlijk een gezonde cashflow. Een lage DSO kan ook een voordeel zijn wanneer je een lening wilt afsluiten bij de bank. In hun ogen vorm je dan namelijk een laag risico. Het is wel belangrijk om te weten dat een TE lage DSO niet positief hoeft te zijn. Je beleid is dan wellicht te streng waardoor je deals onnodig afwijst om risico’s te vermijden.
Hoog
Een hoge DSO betekent dat je debiteuren hun facturen te laat of veelte laat betalen wat kan leiden tot cashflow problemen. Je onderneming kan in de financiële problemen komen en zelfs failliet gaan. Daarnaast staan banken er minder open voor om een krediet te verstrekken.
Te hoge DSO, hoe kan het o.a. komen?
- Zakenrelaties willen zich niet aan de betalingsverplichtingen houden.
- Je hebt je debiteurenbeheer en/of factureringsproces niet op orde.
- Je doet zaken met grote ondernemingen met lange betalingstermijnen.
Tips om je DSO te verbeteren
Check de kredietwaardigheid van je klanten en prospects
Er kan altijd een reden zijn waarom een factuur niet op tijd wordt voldaan. Toch kun je veel afvangen door alleen zaken te doen met bedrijven die jou kunnen betalen. De kans op wanbetaling is dan aanzienlijk kleiner. Door van tevoren de kredietwaardigheid van je prospects te checken en je bestaande klanten te monitoren loop je als onderneming aanzienlijk minder risico.
Verbeter je debiteurenbeheer met behulp van credit management software
Zorg dat je je debiteurenbeheer op orde hebt door gebruik te maken van gespecialiseerde software.
Outsourcing debiteurenbeheer
Heb je geen tijd of te weinig mankracht om je debiteurenbeheer goed uit te voeren? Dan is het uitbesteden van je debiteurenbeheer een goede oplossing. Het debiteurenbeheer wordt dan volledig of gedeeltelijk uit handen genomen. De voordelen voor jouw als onderneming:
✓ Krijg je facturen sneller betaald
✓ Het werk ligt nooit stil
✓ Goede klantrelatie
✓ Flexibel in capaciteit
Wil je weten wat CreditDevice voor jouw onderneming kan betekenen?
Vraag vrijblijvend een online demo aan of doe vandaag nog een gratis credit check!