In de kennisbank behandelen we verschillende actuele onderwerpen uit de wereld van credit management met een uitgebreide uitleg en tips en tricks van onze experts.

UBO

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, oftewel de uiteindelijk belanghebbende eigenaar van een bedrijf, organisatie of trust. Dit is de persoon of groep personen die uiteindelijk controle uitoefenen over de entiteit en de beslissingen nemen over bijvoorbeeld de investeringen en uitgaven. 

Het concept van UBO heeft betrekking op het identificeren van de werkelijke eigenaar of de uiteindelijke begunstigde van een entiteit, zoals een bedrijf, vennootschap of trust. Het is bedoeld om transparantie te bevorderen en het voorkomen van witwassen van geld, belastingontduiking en financiering van terrorisme te vergemakkelijken. 

In sommige landen, waaronder Nederland, is het sinds enkele jaren verplicht om de UBO’s van een bedrijf, organisatie of trust te registreren. Dit is vastgelegd in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dit betekent dat de UBO’s van een bedrijf, organisatie of trust zich moeten laten registreren bij een register dat speciaal hiervoor is opgezet. 

 Het registreren en identificeren van UBO’s heeft als doel om transparantie te creëren en te voorkomen dat entiteiten worden gebruikt voor criminele activiteiten. Deze informatie wordt vaak opgeslagen in een UBO-register, dat toegankelijk is voor bevoegde autoriteiten en soms ook voor het publiek. Het doel is om openheid en transparantie te bevorderen en het delen van informatie tussen landen mogelijk te maken. Door te weten wie de UBO’s zijn, kunnen overheden en regelgevende instanties effectiever toezicht houden op het financiële systeem en mogelijke illegale activiteiten voorkomen.  

Verder hebben entiteiten vaak de wettelijke verplichting om de UBO’s te identificeren, bij te werken en de informatie bij te houden. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot boetes, sancties of zelfs de ontbinding van de entiteit. Het is daarom belangrijk voor organisaties om de UBO-regelgeving te begrijpen en eraan te voldoen. 

 

 

Login

Kun je niet inloggen?

Bel ons op + 31 71 36 400 60. Dan zorgen wij ervoor dat je wel kunt inloggen.