In de kennisbank behandelen we verschillende actuele onderwerpen uit de wereld van credit management met een uitgebreide uitleg en tips en tricks van onze experts.

Compliance

Compliance

Compliance wordt letterlijk vertaald als ‘nakomen’ of ‘nastreven’. Het begrip heeft vooral betrekking op de naleving van financiële normen en regelgeving binnen een organisatie, die zijn opgesteld door de overheid en financiële toezichthouders. Het heeft niet alleen betrekking tot het eigen bedrijf, maar juist tot de gehele sector.

Waarom compliance?

Compliance binnen een onderneming is belangrijk om eenheid te vormen en verwarring tegen te gaan. Door de regels weten werknemers waar zij aan toe zijn en dus merken zij het op wanneer iemand buiten de lijnen treedt. Ook helpt goed compliancebeleid een bedrijf met het bewerkstelligen van een betrouwbare bedrijfsvoering. Want zodra je je niet aan de opgestelde regelgeving van bovenaf houdt, kan je een grote geldboete krijgen of je raakt zelfs je vergunning kwijt.

Het doel van compliance

Dat compliance in Nederland de laatste jaren meer aandacht krijgt, komt mede door de versteviging van Europese richtlijnen in nationale wetgeving. Dit heeft het aantal regels voor Nederlandse bedrijven flink doen stijgen. En dit zorgt er weer voor dat compliance steeds hoger op de agenda komt te staan. En dat is goed nieuws: door heldere gedragscodes en regels kunnen financiële rampen, terrorismefinanciering, fraude en witwassen vermeden worden. Dit zorgt voor meer openheid en integriteit binnen een organisatie.

Risico’s aan compliance

Compliance lijkt dus vooral voordelen te hebben. Maar let op: soms komt het volgen van de regels met onverwachte gevolgen. Als bijvoorbeeld de strekking van bepaalde Europese richtlijnen niet goed of te laat wordt vastgesteld, dan ziet de Nederlandse rechter het naleven van die Europese regels in Nederland opeens als een overtreding.
Ook kan de grote hoeveelheid aan regels en wetten ervoor zorgen dat de interne gedragscodes van een bedrijf uit het oog verloren worden. Om dergelijke risico’s zoveel mogelijk te vermijden, kiezen steeds meer bedrijven daarom voor de samenwerking met een compliance officer.

compliance

Welke financiële normen en regels zijn van toepassing?

Bij compliance gaat het om het naleven van financiële normen en regels die van toepassing zijn op een bedrijf. Het is dus belangrijk om te weten welke normen en regels precies gelden voor jouw onderneming.

Eén van de belangrijkste financiële normen waar bedrijven aan moeten voldoen, is de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). Deze wet verplicht bedrijven om cliëntenonderzoek uit te voeren en verdachte transacties te melden bij FIU Nederland.

Daarnaast zijn er nog andere financiële regels die relevant kunnen zijn voor een onderneming, zoals de Europese privacyverordening (AVG) en verschillende belastingregelingen. Ook kan het nodig zijn om te voldoen aan bepaalde sector-specifieke regelgeving.

Het is daarom essentieel dat bedrijven goed op de hoogte blijven van alle relevante financiële normen en regels. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van vakliteratuur of door samenwerking met experts op dit gebied.

Door compliance serieus te nemen zorg je ervoor dat jouw bedrijf niet alleen voldoet aan wettelijke eisen, maar ook ethisch verantwoord onderneemt.

Hoe kunnen bedrijven compliance toepassen?

Compliance is een belangrijk onderdeel van het bedrijfsleven en de financiële wereld. Het zorgt ervoor dat bedrijven aan alle wettelijke normen en regels voldoen die zijn opgesteld door de overheid en financiële instellingen. Maar hoe kunnen bedrijven compliance toepassen in hun dagelijkse activiteiten?

Allereerst moeten bedrijven zich bewust zijn van welke financiële normen en regels van toepassing zijn op hun branche en activiteiten. Dit vereist vaak uitgebreide kennis, training en begeleiding om te begrijpen wat er nodig is om compliant te blijven.

Bedrijven moeten ook interne controleprocedures hebben om naleving te waarborgen. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld goed georganiseerde administratieve processen moeten hebben voor het bijhouden van boeken, facturen, rapportages, audits etc.

Het inhuren of opleiden van gespecialiseerd personeel kan helpen bij de implementatie van compliancenormen in een organisatie. Deze medewerkers kunnen verantwoordelijk worden gesteld voor monitoring-activiteiten zoals risicobeheer, het identificeren van zwakke plekken binnen de organisatie of incidentbehandeling.

Ten slotte moet elk aspect worden gemonitord met betrekking tot de toepassing van deze normen: dit geldt ook voor leveranciers-, klanten- of andere samenwerkingsovereenkomsten waarmee wordt gewaarborgd dat iedere partij compliant is aan dezelfde eisen.

Login

Kun je niet inloggen?

Bel ons op + 31 71 36 400 60. Dan zorgen wij ervoor dat je wel kunt inloggen.