In de kennisbank behandelen we verschillende actuele onderwerpen uit de wereld van credit management met een uitgebreide uitleg en tips en tricks van onze experts.

Crediteuren

Crediteuren

Crediteuren: wie zijn dat en hoe ga je ermee om? 

Als ondernemer heb je te maken met verschillende partijen waarmee je zaken doet. Een van die partijen zijn de crediteuren. Maar wie zijn dat precies en hoe ga je ermee om? In deze kennisbank leggen we het je uit. 

 

Wat zijn crediteuren? 

Crediteuren zijn partijen (particulier of zakelijk) die een bepaald product of een dienst aan jou hebben geleverd en hiervoor nog betaald moeten worden. Het gaat hier dus om de leveranciers. 

Crediteuren staan aan de rechterkant ofwel aan de creditzijde van je balans. Dat betekent dat ze een schuld (passief) vormen voor jouw onderneming. Je moet aldus nog geld aan hen betalen. Crediteuren behoren tot het kort vreemd vermogen, omdat de betalingstermijn meestal korter is dan een jaar. 

 

Het verschil tussen crediteuren en debiteuren 

Een term die vaak samen met crediteuren wordt genoemd, is debiteuren. Een crediteur is het tegenovergestelde van een debiteur. Het is dus iemand die jou nog geld moet betalen voor een geleverd product of dienst. Denk bijvoorbeeld aan je klanten. 

Debiteuren staan aan de linkerkant ofwel aan de debetzijde van je balans. Dat betekent dat ze een vordering (actief) vormen voor jouw onderneming. Je hebt immers nog geld van hen tegoed. Debiteuren behoren tot de vlottende activa, omdat de betalingstermijn meestal korter is dan een jaar. Crediteuren krijgen nog geld van jou. 

 

Hoe beheer je je crediteuren? 

Het beheren van je crediteuren is een belangrijk onderdeel van je financiële administratie. Je wilt immers op tijd en correct betalen, maar ook niet te veel of te vroeg. Een goed crediteurenbeheer helpt je om: 

  • Je liquiditeit te bewaken en te optimaliseren 
  • Je relaties met je leveranciers te onderhouden en te verbeteren 
  • Je kosten te beheersen en te verlagen 
  • Je risico’s te verminderen en te voorkomen 

 

Login

Kun je niet inloggen?

Bel ons op + 31 71 36 400 60. Dan zorgen wij ervoor dat je wel kunt inloggen.