In de kennisbank behandelen we verschillende actuele onderwerpen uit de wereld van credit management met een uitgebreide uitleg en tips en tricks van onze experts.

Sanctiewet

Sanctiewet

De Sanctiewet (officieel bekend als “De Sanctiewet 1977”) is een kaderwet die de basis vormt voor de uitwerking van nationale en internationale regels ter uitvoering van internationale sanctiemaatregelen. Het doel van deze wet is het creëren en waarborgen van integriteit en transparantie, en het tegengaan van witwassen, terrorisme en ongewenste handel.

Op wie is de sanctiewet van toepassing?

De reikwijdte van de Sanctiewet is breed en omvat verschillende groepen. Allereerst vallen alle Nederlandse rechtspersonen onder de wet, wat betekent dat zij verplicht zijn om zich aan de sanctieregelgeving te houden. Daarnaast is de wet van toepassing op iedereen die zich in Nederland bevindt, ongeacht hun nationaliteit. Tot slot geldt de wet ook voor Nederlanders buiten Nederland, waardoor zij verplicht zijn om zich aan de sanctiemaatregelen te houden, zelfs als ze zich in het buitenland bevinden.

Het niet naleven van de sanctieregelgeving op basis van de Sanctiewet wordt beschouwd als een economisch strafbaar feit. De straffen kunnen variëren van boetes tot gevangenisstraffen, afhankelijk van de ernst van de overtreding. De maximale boete die opgelegd kan worden is €760.000,- per overtreding, terwijl de maximale gevangenisstraf kan oplopen tot 6 jaar.

Wat is een Sanctielijst?

De sanctielijst is een publiek toegankelijke lijst bestaande uit organisaties en particulieren waarvoor economische beperkingen gelden. Zo is het verboden om met ondernemingen of personen van de lijst zaken te doen. Voorbeelden van deze financiële sancties zijn;

  • Het bevriezen van activa;
  • Beperkingen op het verlenen van financiële diensten of;
  • Een verbod om je vermogen beschikbaar te stellen.

 

Indien een relatie van je onderneming op de sanctielijst staat, zul je direct actie moeten ondernemen. Het is afhankelijk van de bepaling van de sanctieregeling wat voor stappen gezet moeten worden. Zo kan het voorkomen dat er een verzekeringspolis geblokkeerd zal moeten worden of dat er een krediet wordt beëindigd. Vervolgens zul je melding moeten maken van de ‘hit’ bij de DNB waarna zij deze gaan beoordelen. Als de hit compleet is, wordt de melding weer doorgestuurd naar de minister van financiën. Hij of zij zal de hit bevestigen of afwijzen.

Op wie is de sanctiewet van toepassing?

Onder de sanctiewet vallen:

  • Alle Nederlandse rechtspersonen;
  • Iedereen die zich in Nederland bevindt en;
  • Alle Nederlanders buiten Nederland.

 

Indien de personen uit bovengenoemde groepen de sanctieregelgeving op basis van de sanctiewet niet opvolgen, begaan zij een economisch strafbaar feit. De straf hiervan kan uitlopen tot een boete van maximaal €760.000,- per overtreding of tot een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar.

Gevolgen van de sanctielijst

Als een relatie van een onderneming op de sanctielijst staat, is het noodzakelijk om direct actie te ondernemen. De specifieke stappen die moeten worden ondernomen, zijn afhankelijk van de bepalingen van de sanctieregeling. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om een verzekeringspolis te blokkeren of een krediet te beëindigen. Vervolgens moet er melding worden gemaakt van de ‘hit’ bij DNB, die de melding zal beoordelen. Zodra de melding compleet is, wordt deze doorgestuurd naar de minister van Financiën, die de ‘hit’ zal bevestigen of afwijzen.

Conclusie

Het naleven van de Sanctiewet en het opvolgen van de sanctieregelgeving is van essentieel belang om de integriteit van financiële instellingen te waarborgen en de bestrijding van witwassen, terrorisme en ongewenste handel mogelijk te maken. Door strikt toezicht en handhaving draagt de Sanctiewet bij aan een veiligere en transparantere financiële sector, zowel nationaal als internationaal. Het is daarom van groot belang dat alle relevante partijen zich bewust zijn van hun verplichtingen onder deze wet en deze naleven om de beoogde doelstellingen te bereiken.

Wie zijn de toezichthouders?

Om ervoor te zorgen dat de sanctieregelgeving wordt nageleefd, zijn er toezichthouders aangesteld. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) spelen een cruciale rol bij het controleren van de naleving van de Sanctiewet. Zij zijn verantwoordelijk voor het toezicht op financiële instellingen en hebben de bevoegdheid om sancties op te leggen bij het niet naleven van de regelgeving. In 1977 is de Regeling Toezicht Sanctiewet opgesteld, waarin specifieke richtlijnen zijn opgenomen voor financiële instellingen met betrekking tot het controleren van hun relaties op de sanctielijst.

Login

Kun je niet inloggen?

Bel ons op + 31 71 36 400 60. Dan zorgen wij ervoor dat je wel kunt inloggen.