Business intelligence is erop gericht om data, die in meerdere systemen in jouw bedrijfsprocessen aanwezig zijn, zo te verzamelen en te verwerken dat deze gebruikt kan worden als managementinformatie voor het optimaal aansturen van deze processen. Met BI software, een BI systeem of losse BI tools kun je de aanwezige gegevens interpreteren en rapporteren. BI-systemen zijn er voor zowel grote als kleine organisaties. Zeker met selfservice BI-oplossingen is business intelligence eenvoudiger toepasbaar geworden voor kleinere organisaties. Dankzij geavanceerde dashboards en rapportagetools weet je precies wat er in jouw bedrijfsprocessen is gebeurd en welke invloeden er zijn van buitenaf. Hierdoor kun je beter anticiperen op veranderingen.
Waarom BI software?
Door gegevens op verschillende plaatsen binnen je bedrijf op te halen, kun je bedrijfsprocessen analyseren, optimaliseren en patronen ontdekken. Zo weet je precies hoe trends zich kunnen ontwikkelen. Zelfs in de kleinste ondernemingen zijn tegenwoordig al enorme hoeveelheden data te vinden. Met de inzet van BI kun je als ICT-afdeling waarde creëren voor de hele organisatie. Zie jij de voordelen van BI software wel in, maar moet je de rest van de organisatie nog overtuigen? Wij zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje.
- Altijd inzicht in bedrijfsprocessen
- Sneller en makkelijker beslissingen maken
- Klantgedrag uitgebreid analyseren
- Business Intelligence is voor iedereen
Excel vs. BI
Conclusie: het rapportageproces is lang. Je bent gemiddeld 90% van de tijd kwijt aan het maken van rapportages, waardoor je nog maar 10% van jouw tijd overhebt voor de analyse.
Rapporteren met behulp van een BI oplossing maakt dit een heel ander verhaal. De tijdrovende stappen in Excel voor het verzamelen en ophalen van de data kunnen tenslotte worden geautomatiseerd. Je hoeft alle bovengenoemde stappen maar 1 keer in te stellen en vervolgens herhaalt de BI oplossing automatisch het hele proces, iedere keer weer. Vervolgens bewerkt BI die data: de relaties worden automatisch gelegd, formules worden toegepast totdat de dataset gereed is en de dashboards gemaakt kunnen worden. Deze dashboards kunnen vervolgens worden gedeeld met de relevante stakeholders.
Conclusie: met BI ben je nog maar 10% van je tijd kwijt aan het maken van rapportages en houd je veel meer tijd over voor de analyses.
BI als aanvulling op DirectDebiteur
De API van onze credit management software of de verschillende exportmogelijkheden welke beschikbaar zijn in DirectDebiteur, zorgen ervoor dat je geautomatiseerd op een slimme manier een datawarehouse kunt vullen. Door deze data te combineren met data uit andere systemen kan een BI oplossing je nog meer inzicht bieden dan de nu al beschikbare rapportages.