Bijna dagelijks krijgen wij vragen van klanten over welk effect het corona virus heeft op hun zakenrelaties. Denk hierbij aan vragen zoals “Wat is het effect van corona op een kredietrapport?” en “Hoe groot is de kans dat mijn klanten of leveranciers er nog zijn na de crisis?’’ Door middel van blogs zullen wij de komende periode inzicht geven in hoeveel schade bepaalde ondernemingen oplopen en hoe hard zij geraakt worden door de crisis. In elk blog zullen wij een andere branche analyseren en de effecten op de branche bekijken. In deze eerste blog hebben wij een analyse gemaakt van de omzetdaling van hotels in Nederland en het effect van corona op hun financiële positie.
Hotelresultaten gedecimeerd
Toen in juni de meeste hotels weer opengingen liep het niet direct storm en bleef de bezettingsgraad laag. Gemiddeld was er in die periode nog maar een bezetting van 20,5%, een daling van 77% ten opzichte van vorig jaar. Pas in de zomer werd het weer wat drukker in de hotels in Nederland. Ondanks de stijging was de gemiddelde bezettingsgraad nog altijd de helft minder dan een jaar eerder. Ook de gemiddelde kamerprijs lag in de zomer met 25% tot 40% aanzienlijk lager dan voorheen.
Recreatieve markt versus zakelijke markt
De recreatieve markt is voor veel hotels minder interessant, dan de zakelijke markt. Zakelijk maakt men naast het gebruik van de kamer, ook vaker gebruik van het diner en mogelijke overige faciliteiten, zoals zaalhuur.
Zoals aangegeven deden hotels in andere toeristische gebieden in Nederland het een stuk minder slecht. Omdat veel Nederlanders dit jaar in eigen land op vakantie gingen, heeft de binnenlandse toerist de sector nog een beetje op de been gehouden.
Herstel eind 2022
Wanneer de sector volledig zal zijn hersteld van de crisis is volgens de hoteliers voornamelijk afhankelijk van het coronavaccin. Mocht er in 2021 een vaccin op de markt komen, dan zou de bezettingsgraad rond de zomer 2022 weer terug kunnen zijn op het niveau van 2019. Hotels in Amsterdam verwachten echter pas in 2023 terug te zijn op het oude niveau. Dit heeft ook te maken met de nieuwe ontwikkelingen rondom thuiswerken en conference calls. Hoe de zakelijke markt zich in de toekomst zal ontwikkelen is op dit moment nog erg onzeker.
Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid
Hotels hebben veel gebruik gemaakt van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW 1). De NOW 1 vergoedde tot 90% van de personeelskosten van bedrijven in het eerste kwartaal van de corona uitbraak, deze vergoeding is in de periode erna afgebouwd. Gemiddeld bedragen de personeelskosten 35% van de operationele kosten van een hotel. Circa 21% van de kosten zijn vaste kosten zoals vastgoed en energie.
De omzetdaling en de doorlopende kosten zijn echter voor de meeste hotels een veelvoud van de ontvangen NOW. Indien we uitgaan van een gelijkmatige verdeling van de personeelskosten over het laatste gedeponeerde boekjaar hebben de meeste hotels voor al het personeel de volledige NOW aangevraagd bij NOW 1. Dat wil echter zeggen dat bij een omzetdaling van 93 tot 97% in mei en april slechts 30% van de kosten direct zijn vergoed door de NOW en 37% na afwikkeling van de accountsverklaring. Hotels hebben dus moeten snijden in hun kosten, waardoor leveranciers direct geraakt zijn in hun omzet.
Faillissementen binnen de branche
Op 8 oktober is het QO-hotel in Amsterdam failliet gegaan. Het QO-hotel was één van de uitzonderingen die de coronacrisis begon met een slechte vermogenspositie van -8.183.233 Euro in 2018. Recent opgerichte hotels en hotels, welke het jaar 2020 begonnen met een minder grote kas, zullen de aankomende maanden langs het ravijn laveren of net als het QO-hotel failliet gaan.
Bron
Bezettingscijfers: Horwath HTL
Financieel: CD+CBS